joi, 30 aprilie 2015

Aplicatie Import si Analiza date de pe site- Partea 2 [VIDEO]

 Aplicația este realizată în Excel 2013 și oferă următoarele funcții:

1) Import automat al datelor financiare din anul dorit pentru toate companiile cu date pe site-ul bursei de valori Bucuresti.
2)  Calculul unor indicatorii proprii pe baza datelor importate.
3)  Un sistem prin care fiecare indicator calculat al unei companii obține un anumit punctaj în funcție de valorile din fiecare an. Prin însumarea punctajelor pe indicatori, fiecare companie obține un punctaj general, iar în final se genereaza raporte cu datele sortate în funcție de aceste punctaje. Cele cu valorile cele mai mari sunt companiile cele mai recomandate pentru cumpărare din punct de vedere fundamental.
Urmăriți mai jos prezentarea parții 2 a aplicației: Importul unor date de pe site, calcul indicatori, calcul punctaje si generare raport.



Descărcați fișierul generat de aplicație in Video 2
Urmăriți si partea 1 a prezentării aici
 
Subscribe to Un mod diferit de a privi Economia by Email
Citește în continuare ->

duminică, 26 aprilie 2015

Aplicatie Import si Analiza date de pe site- Partea 1 [VIDEO]

Aplicația este realizată în Excel 2013 și își propune să ofere următoarele funcții:

1) Import automat al datelor financiare din anul dorit pentru toate companiile cu date pe site-ul bursei de valori Bucuresti.
2)  Calculul unor indicatorii proprii pe baza datelor importate.
3) Crearea unui sistem prin care fiecare indicator calculat al unei companii va obține un anumit punctaj în funcție de valorile din fiecare an. Prin însumarea punctajelor pe indicatori, fiecare companie va obține un punctaj general, iar în final voi sorta companiile în funcție de aceste punctaje. Cele cu valorile cele mai mari vor fi cele mai recomandate pentru cumpărare. 

Urmăriți mai jos prezentarea parții 1 a aplicației: Importul datelor de pe site:


Subscribe to Un mod diferit de a privi Economia by Email
Citește în continuare ->

joi, 16 aprilie 2015

Ce "reduceri" mai sunt pe bursa

Pe bursa noastră de valori se pot cumpăra multe acțiuni la prețuri extrem de bune din punctul meu de vedere. De exemplu, când mă uit la tabelul de mai jos, mă simt ca în lunile Februarie sau August în mall când peste tot sunt numai afișe cu Sale 75%.. Numai că la bvb reducerile sunt chiar mai mari.. 

Atenție însă, aceste acțiuni sunt foarte riscante și trebuie cumpărate doar cu bani de care nu avem neapărat nevoie în următorii ani.Cu alte cuvinte, sunt doar pentru cei care rezistă să vadă și pierderi de 50% sau 70% în portofoliu fără să își "smulgă părul din cap".

Ideea mea cu aceste acțiuni este că la un moment dat prețurile lor se vor dubla sau chiar tripla cum se întâmplă deseori pe bursă. Totul depinde însă de performanțele economice pe care le vor realiza în următorii ani. Oricum nu sunt companii care funcționează în pierdere de ani de zile, ca alte exemple.


Subscribe to Un mod diferit de a privi Economia by Email
Citește în continuare ->

vineri, 10 aprilie 2015

Despre cumpărarea produselor românești.

Astăzi vreau să vă povestesc o întâmplare legată de "mitul" cumpărării de produse made in Romania. Pasionat fiind de ceasuri, am avut nevoie să cumpăr o curea de piele pentru un Seiko. Cum doream ceva puțin mai deosebit (un model "Aviator"), m-am gândit să apelez la cineva din România care oferă curele de ceas hand-made.

Toate bune și frumoase, îmi trimite persoana respectivă pe e-mail vreo zece modele foarte drăguțe de curele împreună cu descriere și detalii despre preț. Aici apare problema. Cel mai ieftin produs costa 100 lei + 20 de lei transport, iar cel mai scump peste 200 de lei + transport. Destul de mult având în vedere că vorbim doar despre o bucată de piele, ce-i drept lucrată manual. Fiind dispus să cheltui maxim 100 de lei pentru acest "moft",  i-am scris vânzătorului că îi pot oferi 100 lei inclusiv transport pentru modelul de 100 lei + 20 de lei transport. Răspunsul nu a întârziat să apară, vânzătorul spunându-mi că nu negociază prețul.

După cum v-am precizat, îmi plac ceasurile și de aceea m-am mai uitat de o curea cum îmi doream și prin alte părți. Astfel, am reușit să găsesc una la fel ca cea confecționată în România, pe ebay.co.uk la un vânzător din Spania, la prețul de 21 euro + 2 euro transport, adică aproximativ 100 lei inclusiv transport. Prima întrebare pe care mi-am pus-o a fost "de ce transportul de la Oradea la București costă aproape 5 euro, iar cel din Spania la București 2 euro ?", iar a doua întrebare a fost "de ce cureaua confecționată în România unde toate costurile sunt mai mici decât în Spania costă mai mult decât cea confecționată în Spania ?" 

Apoi, am intrat într-un cunoscut magazin de ceasuri din magazinul "Unirea" unde am găsit o curea cum căutam la prețul de 70 lei, iar pe etichetă avea înscripționat prețul de 12 euro (aprox. 55 lei), probabil cu cât se vinde în afară...

Deși inițial am dorit să cumpăr un produs "made in România", în final am cumpărat un produs "de afară" deoarece mi s-a oferit un raport calitate-preț mult mai bun pentru ceea ce am dorit să cumpăr. 

Ceea ce doresc să transmit prin acest articol este faptul că pentru ca economia României să prospere, românii să cumpere produse confecționate de români, iar străinii să importe produse confecționate de români, este necesar ca produsele românești să fie competitive, iar raportul preț-calitate să fie  mai bun decât cel al altor produse. Cât timp acest lucru nu se întâmplă, prefer să cumpăr pâine prăjită din Ungaria (cum am văzut în supermaketuri) și curele de ceas din Spania

Subscribe to Un mod diferit de a privi Economia by Email
Citește în continuare ->

sâmbătă, 4 aprilie 2015

Regula lui 72: în câți ani dublăm o sumă la o anumită rată anuală a rentabilității ?

Regula lui 72 este o metodă simplificată de a calcula rapid în câți ani dublăm suma investită considerând o rată de rentabilitate fixă anulă în condițiile capitalizării câștigului anual. Aflăm acest lucru împărțind 72 la rata rentabilității.

De exemplu dacă avem 100 de lei la o rată anuală de 10%, dupa primul an vom avea 100 * 10%= 10 lei câștig, în al doilea an 110 lei * 10% = 11 lei și tot asa. În cât timp vom avea 200 de lei ? Folosind Regula lui 72, calculăm 72 / 10 = 7.2 ani, deci peste aproximativ 7.2 ne dublăm suma la o rată anuală de 10%.

Această metodă oferă valori estimative și se utilizează de către investitori pentru a afla foarte rapid o valoare grosieră. După cum putem vedea, în tabelul de mai jos am calculat numărul de ani necesari pntru dublarea investiției la toate ratele cuprinse intre 1% si 100%, utilizând regula lui 72 și calcul matematic exact. Când avem rate de rentabilitate mici regula lui 72 oferă rezultate destul de apropiate de valorile reale, dar în cazul ratelor mari, diferențele sunt semnificative. În aceste cazuri pentru a afla un răspuns corect este necesar să utilizăm formula matematică:
Logaritm în bază (1 + rata dobanzii) de 2.

Subscribe to Un mod diferit de a privi Economia by Email
Citește în continuare ->