vineri, 8 aprilie 2011

Influenta modificarii ratei dobanzii de politica monetara asupra evolutiei bursei


Acum ceva timp am citit un articol foarte interesant aici si m-am gandit ca ar fi foarte util de explicat mai pe larg de ce bursele evolueaza in sens invers modificarii dobanzii de politica monetara, mai exact, in momentul in care Banca Centrala decide diminuarea dobanzii, de cele mai multe ori bursa inregistreaza cresteri, iar majorarea acestei dobanzi provoaca scaderi ale bursei.

Este bine stiut faptul ca orice produs are un pret. Ei bine, dobanda de politica monetara reprezinta, in principiu, pretul banilor, deci o diminuare a dobanzii se traduce prin ieftinirea banilor, in timp ce o majorare prin scumpirea acestora. Ieftinirea banilor produce cresterea masei monetare din piata deoarece, moneda fiind mai ieftina, din ce in ce mai multi participanti ai pietei si-o permit, iar scumpirea banilor produce situatia inversa, adica diminuarea masei monetare din cauza ca putini participanti ai pietei isi mai permit acesti "bani scumpi".

Acum ca am stabilit principalele elemente "teoretice", haideti sa vedem ce se intampla, efectiv, in momentul modificarii dobanzii de referinta de catre Banca Centrala.

In prima situatie, diminuarea dobanzii, in piata se produc mai multe modificari, printre care:
1. Companiile pot atrage mai usor resurse mai numeroase si mai ieftine (prin credite sau alte tipuri de imprumuturi) pe care le pot utiliza pentru investitii sau dezvoltare, ceea ce se va concretiza in final prin cresterea profiturilor care va duce la cresterea cererii pentru actiuni ce va produce la randul ei cresterea preturilor actiunilor
2. Clientii acestor companii pot atrage la randul lor fonduri suplimentare mai multe, mai usor pe care le pot introduce in piata cumparand produsele companiilor (cresterea consumului). In aceasta situatie efectul final va fi cresterea cifrelor de afaceri ale companiilor si, implicit, a profiturilor acestora.
3. Investitorii pot atrage si ei fonduri suplimentare pe care le pot plasa ulterior in investitii pe bursa, ceea ce va duce la cresterea cererii pentru actiuni si, in final, la cresterea preturilor actiunilor.
4. Randamentele plasamentelor in depozite la termen sau obligatiuni scad, ceea ce ii poate determina pe multi dintre detinatorii acestor instrumente sa "mute" resursele de care dispun pe o alta piata. O mare parte va merge spre piata de capital, ceea ce inseamna ca va creste, din nou, cererea pentru actiuni, deci acestea se vor scumpi.

Din aceste motive, diminuarea dobanzii de politica monetara produce, in general, imbunatatirea mediului economic, dar si cresteri pe bursa.
Este de la sine inteles ca o majorare a dobanzii de referinta produce efectele inverse celor prezentate mai sus, mai exact, companiile si clientii acestora vor atrage mult mai greu resurse, ceea ce va duce la scaderea profiturilor, de aici putand aparea si alte complicatii cum ar fi de exemplu diminuari salariale sau chiar restructurari, deci somaj. De asemenea, multi dintre investitorii de pe bursa se vor orienta spre depozite la termen sau obligatiuni, convinsi de dobanzile mari pe care aceste intrumente le ofera, ceea ce va duce la diminuarea cererii pentru actiuni si, in final, la scaderea preturilor acestora.

Avand in vedere cele expuse mai sus, probabil ca va veti intreba: "de ce Banca Centrala nu reduce la minim dobanda de referinta pentru a incuraja economia si a fi bine pentru toata lumea ? " Raspunsul este unul foarte simplu: cu cat dobanda este mai mica si banii sunt mai ieftini, cu atat va creste consumul, ceea ce va duce la cresterea preturilor, deci la inflatie, ceea ce poate provoca grave dezechilibre economice. De aceea Banca Centrala (al carei obiectiv principal este stabilitatea preturilor) trebuie sa gestioneze cu foarte mare atentie dobanda de politica si sa gaseasca un nivel optim al acesteia, asa incat sa indeplineasca si obiectivele ce tin de inflatie (sa gaseasca un echilibru intre dobanda si inflatie).

In concluzie, va sugerez, in cazul in care investiti pe bursa sa fiti atenti la orice modificare a dobanzii de politica monetara.
PS: Joi 7 Aprilie, Banca Centrala Europeana a majorat dobanda de politica de la 1% la 1.25%. Vezi aici. Astazi piata noastra nu a reactionat negativ, insa este interesant de urmarit ce se va intampla de acum, pe burse, atat la noi, cat si in restul UE.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu