marți, 29 aprilie 2014

Idee portofoliu de acțiuni pe Bursa de Valori București

Dacă te interesează investițiile pe bursă cu siguranță ai încercat să găsești cea mai bună variantă pentru construirea unui portofoliu de acțiuni. Sunt sigur că ai auzit și de faptul că un portofoliu de acțiuni trebuie să fie în primul rând diversificat. Personal nu sunt un susținător înfocat al acestei afirmații și consider că dacă știi ce faci poți avea și un portofoliu format dintr-o singură acțiune care va avea șanse să fie mult mai profitabil decât un portofoliu diversificat. De aceea, în ultima perioadă "portofoliul" meu a fost format din una sau maxim două acțiuni, prin ultima vânzare (TEL- preț mediu cumpărare sub 13 lei/buc, preț de vânzare 18 lei/buc + dividend aferent 2012) obținând un randament brut anual de aproximativ 40%. Dacă aș fi împărțit suma investită pe 5 sau 10 emitenți cu siguranță randamentul ar fi fost mult mai mic de atât. 

Cu toate acestea, vreau să vă prezint astăzi un exemplu de portofoliu de acțiuni de pe BVB, cu grad de risc mic (din punctul meu de vedere) și care poate asigura proprietarului un venit măricel fără a depune vreun efort. Singurul lucru de care are nevoie sunt banii pentru investiție și răbdare pentru a cumpăra acțiunile ieftin și a le vinde la prețurile target. Se adresează investitorilor cu profil de risc mediu-scăzut. (cei cu risc foarte mic investesc de obicei în obligațiuni, titluri de stat etc).

Portofoliul propus este următorul:















Am mai ascuns din coloane, însă datele din poză se văd în continuare destul de mic. De aceea, fișierul Excel poate fi descărcat apăsând pe acest link. 

După cum observați la o investiție de 600.000 lei, obținem dividende anuale în valoare de 52.355 lei și un profit potențial din diferențe de preț (într-o periodă cuprinsă între 1-5 ani, în funcție de evoluția pieței) de aproximativ 256.967 lei.

Valorile din tabel sunt estimative, în realitate pot fi mai mari sau mai mici de atât. De asemenea, ponderile și structura deținerilor pot fi modifcate, acest portofoliu este unul creat pe moment și reprezintă doar un exemplu. Evoluția prețurilor acțiunilor depinde de foarte multe elemente, însă bursa de valori reprezintă întotdeauna o variantă de luat în calcul pentru consolidarea situației financiare și multiplicarea fondurilor disponibile. 

2 comentarii :

  1. va rog pute ti sa actualiza ti tabelul ptr anul momentul acesta

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut, la momentul acesta preturile sunt mult mai mari fata de preturile tinta din tabelul de mai sus, deci daca ai fi cumparat la preturile acelea ai fi castigat foarte mult. De exemplu, Transgaz (TGN) este in acest moment 237 lei, aproape de valoarea pe care am pus-o cand am facut tabelul la pret potential de vanzare, TEL este 27 de lei, mult peste valoarea mea, SNP-ul a ramas la 0.43, SIF 1 este 1,3, SIF 2 este 1,7, SIF 3 este 0.27, dar e echivalent cu 0.54 deoarece a fost o majorare de capital prin acordarea de actiuni gratuite (o actiune noua la fiecare actiune detinuta), SIF 4 este 0.9, exact cat am zis eu, iar SIF 5 este 1,825. FP este 0.94, peste ce am zis eu. Ce te intereseaza mai exact, un tabel cu ce profit ai fi putut face astazi daca ai fi cumparat la preturile tinta din coloana a 3-a a tabelului de mai sus ? Nu am inteles exact cerinta. Merci

    RăspundețiȘtergere