sâmbătă, 4 aprilie 2015

Regula lui 72: în câți ani dublăm o sumă la o anumită rată anuală a rentabilității ?

Regula lui 72 este o metodă simplificată de a calcula rapid în câți ani dublăm suma investită considerând o rată de rentabilitate fixă anulă în condițiile capitalizării câștigului anual. Aflăm acest lucru împărțind 72 la rata rentabilității.

De exemplu dacă avem 100 de lei la o rată anuală de 10%, dupa primul an vom avea 100 * 10%= 10 lei câștig, în al doilea an 110 lei * 10% = 11 lei și tot asa. În cât timp vom avea 200 de lei ? Folosind Regula lui 72, calculăm 72 / 10 = 7.2 ani, deci peste aproximativ 7.2 ne dublăm suma la o rată anuală de 10%.

Această metodă oferă valori estimative și se utilizează de către investitori pentru a afla foarte rapid o valoare grosieră. După cum putem vedea, în tabelul de mai jos am calculat numărul de ani necesari pntru dublarea investiției la toate ratele cuprinse intre 1% si 100%, utilizând regula lui 72 și calcul matematic exact. Când avem rate de rentabilitate mici regula lui 72 oferă rezultate destul de apropiate de valorile reale, dar în cazul ratelor mari, diferențele sunt semnificative. În aceste cazuri pentru a afla un răspuns corect este necesar să utilizăm formula matematică:
Logaritm în bază (1 + rata dobanzii) de 2.

Subscribe to Un mod diferit de a privi Economia by Email

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu